Használati útmutató hallgatók részére

Használati útmutató hallgatók részére

Az oldal alján találhatók azok a gyakorló állományok (zip formátumban betömörítve), amelyek segítségével a Portfólió készítés menete elsajátítható. A gyakorló állományokat felhasználva a "Használati útmutató hallgatók részére" leírás alapján gyakorlásképpen elkészíthető egy elektronikus Portfólió. Az e-portfólió oldalról korábban készült egy videós segédlet is, (Fontos a videóban még a régi felület kinézete látható, de technikailag nem változott az oldal): https://www.youtube.com/watch?v=N8ydNNTVdVQ

Ne feledje: A tényleges Portfólió készítés előtt a gyakorló állományokat, illetve a gyakorlásképpen létrehozott Nézetet törölje az e-Portfólió felületéről! Először a Nézetet kell törölni, majd azután a létrehozott mappát!

1. Bejelentkezés az e-Portfólióba

A "Belépés" ablakban adja meg a regisztrációkor megadott felhasználó nevét (ajánlásunk alapján NEPTUN kódja nagybetűvel) és a jelszavát (ajánlásunk alapján EKE+születési ideje). Fontos, ha nem az ajánlásunknak megfelelően adta meg a név és jelszó kombinációt, akkor a regisztrációkor megadott adataival tud belépni. az oldalra.  Amennyiben nem emlékszik a felhasználó nevére vagy jelszavára, használja az "Elfelejtett felhasználói név/jelszó" hivatkozást!

 

2. Elvégzendő feladatok megtekintése

A jobb oldali sávban a "Csoportjaim:" alatt találhatók azok a csoportok (illetve csoport), amelyekhez a regisztráció után csatlakozott. A példánkban "Hallgató Teszt" felhasználó az "ASD123 - Teszt csoport"-hoz csatlakozott.

A csoport nevére történő kattintással válnak láthatóvá a kiválasztott csoport (a képen: "ASD123 - Teszt csoport") elvégzendő feladatai.

3/1. Mappa létrehozása

Kattintson az 1-es ponttal jelölt ikonra (Főmenü), majd a "Profil" menüpont "Állományok" almenüpontjában hozzon létre egy tetszőleges nevű mappát. Ehhez a 4-es ponttal jelölt részben adja meg a mappa nevét, majd kattintson a 5-ös ponttal jelölt részben a "Mappa létrehozása" gombra.

A példánkban a következő névvel hozzuk létre a mappánkat: Informatikatanár.

3/2. Belépés a mappába

A mappába való belépéshez kattintson a mappa nevére (a képen: "Informatikatanár").

A példánkban az az 1-es ponttal jelölt részben a "Kezdőlap/Informatikatanár" kiírást látjuk, ami azt jelenti, hogy sikeresen beléptünk az "Informatikatanár" mappába.

3/3. Állomány(ok) feltöltése

Az állomány(ok) feltöltése kétféleképpen történhet.

Egyik lehetőség, hogy a "Tallózás…" gomb használatával megkeresi a feltöltendő állományt/állományokat, majd a "Megnyitás" gombot választja.

Másik lehetőség, hogy a feltöltendő állományt/állományokat a "Húzza ide a feltöltendő fájlokat" részbe behúzza.

A példánkban az "Informatikatanár" mappa "Képek" almappájába négy darab képet jelöltünk ki feltöltésre.

3/4. Állomány(ok) feltöltésének ellenőrzése

Minden esetben ellenőrizze le, hogy az aktuális mappába minden állomány feltöltésre került-e.

A példánkban az "Informatikatanár" mappa "Képek" almappájába az 1-es ponttal jelölt részben megtalálható az előző lépésben feltöltött négy darab kép.

4/1. Nézet hozzáadása

Kattintson az 1-es ponttal jelölt ikonra (Főmenü), majd válassza a "Portfólió" menüpont "Nézetek és Gyűjtemények" almenüpontjában "+ Hozzáad" gombot.

Ügyeljen arra, hogy csoportonként csak egy darab Nézetet hozzon létre!

4/2. Nézet létrehozása

A Nézet létrehozásához kattintson az 1-es ponttal jelölt "Nézet" gombra!

4/3. Nézet címének megadása

A "Cím megjelentése" részben adja meg a csoportjának kódját és nevét (a képen: "ASD123 - Teszt csoport").

Ebben a Nézetben az "Informatikatanár" mappában található almappákat és állományokat fogjuk megjeleníteni.

A Nézet nevének mentéséhez válassza az oldal alján található "Mentés" gombot.

4/4. Mappa blokk hozzáadása

A bal oldali sávban az "Állományok, képek, videók" alatt kattintson a "Mappa" blokkra. A 3-as ponttal jelölt részben határozza meg a blokk helyét (első/második/harmadik oszlop) illetve pozícióját (Cella tetején/blokk után), majd kattintson a "Hozzáad" gombra.

4/5. Mappa blokk beállítása

Kattintson az 1-es ponttal jelölt sorra, majd keresse meg azt a mappát, amelynek a tartalmát meg szeretné jeleníteni. A 2-es ponttal jelölt részben ellenőrizze le, hogy a megfelelő mappába/almappába lépett-e be (a képen: "Kezdőlap/Informatikatanár").

A példánkban a "Tanítási óra" almappa tartalmát szeretnénk megjeleníteni, ezért a mappa nevével egy vonalban a sor végén található "pipa" ikonra kattintunk (a képen: 3-as ponttal jelölt rész).

Ennek hatására a 4-es ponttal jelölt részben a mappa kiválasztásra kerül. Az  5-ös ponttal jelölt részben a blokk címét csak abban az esetben változtassuk meg, ha nem szeretnénk, hogy ugyanaz legyen, mint a kiválasztott mappa neve.

A 6-os ponttal jelölt részben a blokk mentéséhez válassza a "Mentés" gombot.

4/6. Kép beillesztése blokk hozzáadása (opcionális)

A bal oldali sávban válassza a "Kép beillesztése" blokkot. A 2-es ponttal jelölt részben határozza meg a blokk helyét illetve pozícióját, majd kattintson a "Hozzáad" gombra.

4/7. Kép beillesztése blokk beállítása (opcionális)

Kattintson az 1-es ponttal jelölt sorra, majd keresse meg azt a jpg vagy jpeg kiterjesztésű képet, amelyet meg szeretne jeleníteni. A 2-es ponttal jelölt részben ellenőrizze le, hogy a megfelelő mappába/almappába lépett-e be (a képen: "Kezdőlap/Informatikatanár/Képek").

A példánkban a "laptop-and-digital-tablet-on-wooden-table.jpg" képet szeretnénk megjeleníteni, ezért a kép nevével egy vonalban a sor végén található "pipa" ikonra kattintunk (a képen: 3-as ponttal jelölt rész). Ennek hatására a 4-es ponttal jelölt részben a kép kiválasztásra kerül. A példánkban az 5-ös ponttal jelölt részben a blokk címének a következőt adtuk: Laptop és tablet.

A 6-os ponttal jelölt részben a blokk mentéséhez válassza a "Mentés" gombot.

4/8. Média beágyzása blokk hozzáadása (opcionális)

A bal oldali sávban az "Állományok, képek, videók" alatt kattintson a "Média beágyazása" blokkra. A 3-as ponttal jelölt részben határozza meg a blokk helyét illetve pozícióját, majd kattintson a "Hozzáad" gombra.

4/9. Média beágyazása blokk beállítása (opcionális)

Kattintson az 1-es ponttal jelölt sorra, majd keresse meg azt az mp4 kiterjesztésű videót, amelyet meg szeretne jeleníteni. A 2-es ponttal jelölt részben ellenőrizze le, hogy a megfelelő mappába/almappába lépett-e be (a képen: "Kezdőlap/Informatikatanár/Videó").

A példánkban a "Dropbox Intro Video.mp4" videót szeretnénk megjeleníteni, ezért a videó nevével egy vonalban a sor végén található "pipa" ikonra kattintunk (a képen: 3-as ponttal jelölt rész). Ennek hatására a 4-es ponttal jelölt részben a videó kiválasztásra kerül.

A példánkban az 5-ös ponttal jelölt részben a blokk címének a következőt adtuk: Dropbox.

A 6-os ponttal jelölt részben a blokk mentéséhez válassza a "Mentés" gombot.

4/10. Külső videó blokk hozzáadása - YouTube (opcionális)

A bal oldali sávban a "Külső tartalom" alatt kattintson a "Külső videó" blokkra. A 3-as ponttal jelölt részben határozza meg a blokk helyét illetve pozícióját.

A példánkban a 4-es ponttal jelölt részben a blokk pozíciójának a következőt választottuk: "Tanítási óra" után, ami azt jelenti, hogy a blokkot a "Tanítási óra" blokk alá helyezi el.

Az 5-ös ponttal jelölt részben a blokk hozzáadásához válassza a "Hozzáad" gombot.

4/11. Külső videó blokk beállítása - YouTube (opcionális)

A példánkban az 1-es ponttal jelölt részben a blokk címének a következő nevet adtuk: Internet.

A 2-es ponttal jelölt részben meg kell adnia a YouTube videó URL-jét vagy beágyazási kódját.

A 3-as ponttal jelölt részben a blokk mentéséhez válassza a "Mentés" gombot.

4/12. Külső videó blokk hozzáadása - Prezi (opcionális)

A bal oldali sávban a "Külső tartalom" alatt kattintson a "Külső videó" blokkra. A 3-as ponttal jelölt részben határozza meg a blokk helyét illetve pozícióját.

A példánkban a 4-es ponttal jelölt részben a blokk pozíciójának a következőt választottuk: "Laptop és tablet" után.

Az 5-ös ponttal jelölt részben a blokk hozzáadásához válassza a "Hozzáad" gombot.

4/13. Külső videó blokk beállítása - Prezi (opcionális)

A példánkban az 1-es ponttal jelölt részben a blokk címének a következő nevet adtuk: Prezi.

A 2-es ponttal jelölt részben meg kell adnia a Prezi URL-jét vagy beágyazási kódját.

A 3-as ponttal jelölt részben a blokk mentéséhez válassza a "Mentés" gombot.

4/14. Szöveg blokk hozzáadása

A bal oldali sávban válassza a "Szöveg" blokkot. A 2-es ponttal jelölt részben határozza meg a blokk helyét illetve pozícióját.

A példánkban a 3-as ponttal jelölt részben a blokk pozíciójának a következőt választottuk: "Dropbox" után.

A 4-es ponttal jelölt részben a blokk hozzáadásához válassza a "Hozzáad" gombot.

4/15. Szöveg blokk beállítása

A példánkban az 1-es ponttal jelölt részben a blokk címének a következő nevet adtuk: Megjegyzés.

A 2-es ponttal jelölt részben meg kell adnia a Blokk tartalmát, ami egy rövid szöveges üzenet a szakmódszertanos tanár számára.

Megjegyzés: Az 'Osztatlan tanárképzés - Tanításon kívüli tevékenységek' nevű csoport esetében kérjük az alábbi megszólítást használja: Tisztelt Tanárnő/Tanár Úr!

A 3-as ponttal jelölt részben a blokk mentéséhez válassza a "Mentés" gombot.

4/16. Nézet megtekintése

A képernyő alján válassza a "Nézet megtekintése" gombot.

5. Nézet ellenőrzése

Minden esetben ellenőrizze le, hogy a Nézeten belül minden állomány letölthető-e, a beillesztett képek megtekinthetők-e, a videók és prezentációk lejátszhatók-e, illetve a szöveg blokk megjelenik-e.

6/1. Nézet küldése

A képernyő alján a Nézet küldéséhez válassza ki azt a csoportot (a képen: "ASD123 - Teszt csoport" kiválasztva), ahová be szeretné küldeni az elkészített Nézetét értékelésre.

Ügyeljen arra, hogy az elkészített Nézete a megfelelő csoportba kerüljön beküldésre!

A 2-es ponttal jelölt részben válassza a "Küldés" gombot.

6/2. Nézet küldése értékelésre

A példánkban az 1-es ponttal jelölt részben látható, hogy az "ASD123 - Teszt csoport" nevű Nézetünket az "ASD123 - Teszt csoport" számára küldjük be értékelésre.

Ha minden rendben talál, akkor a 2-es ponttal jelölt részben válassza az "Igen" gombot.

6/3. Nézet beküldve

A Nézet sikeres beküldését követően egy információs üzenet jelenik meg a képernyő tetején: "Nézet beküldve".

6/4. Nézet beküldésének ellenőrzése

A Főmenüben a "Portfólió" menüpont "Nézetek és Gyűjtemények" almenüpontjában biztonságképpen ellenőrizze le, hogy a Nézet valóban be lett-e küldve a megfelelő csoportba.

A példánkban az 1-es ponttal jelölt ikonra kattintva látható, hogy: "Ez a Nézet be lett küldve a(z) ASD123 - Teszt csoport részére, ekkor: …".

7/1. Nézet visszajelzésének elérése

A Főmenüben a "Portfólió" menüpont "Nézetek és Gyűjtemények" almenüpontjában kattintson a Nézet nevére (a képen: "ASD123 - Teszt csoport").

7/2. Nézet visszajelzésének megtekintése

A képernyő alján az "Értékelések" részben található a szakmódszertanos tanár visszajelzése, illetve a "Csatolt állományok" alól letölthető az értékelőlap.